A hazatért építőipari szakemberek 20 százaléka itthon maradna

May 22, 2020

A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után. Legnagyobb részük fizikai munkavállaló: villanyszerelő, hegesztő vagy lakatos, de van köztük nehézgépkezelő és szerkezetlakatos is. Ötezer szakemberre becsülik a járvány miatt hazatérők számát az ágazaton belül, akik részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt. Ahhoz, hogy a magyar építőiparban maradjanak, a KÉSZ Csoportnál úgy gondoljuk, hogy egy négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparág szereplőinek.

Több mint ezer külföldről hazaérkezett építőipari szakember jelentkezett a #maradjitthon kampányunknak köszönhetően, így a becsült összes most hazajött iparági munkavállaló 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után. Több mint 90 százalékuk fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (22%), lakatosként (19%) és villanyszerelőként (16%) helyezkednének el, de a munkaerőipaci helyzethez képest jelentős mennyiségű szellemi munkaerő is jelentkezett. Ők döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők, de például gazdasági területre is érkezett több önéletrajz.

A munkaerő itthon tartása érdekében iparági munkaközvetítőként szeretnénk segíteni a jelentkezőket, alvállalkozóinkat és az érdeklődő versenytársainkat is ajánljuk a hazatért szakembereknek, valamint igény szerint összekötjük az iparág szereplőit a hozzánk jelentkező munkavállalókkal.

„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a nemzetgazdaság újraindításában kulcsszerepet játszó iparágakban – építőipar, vendéglátás és szállodaipar – itthon tudjuk tartani a kiváló magyar szakembereket, ezért alvállalkozóinknak már biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy amennyiben kollégákat keresnek, mi szívesen ajánljuk őket a regisztrált szakembereknek. Hasonlóan nyitottak vagyunk arra is, hogy ezt akár versenytársainkkal is megtegyük – iparági vezető szerepünket kihasználva összefogásra buzdítjuk az építőipart, ezzel is hozzájárulva a családok együtt tartásához és a gazdaság fellendítéséhez” – mondta el Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

Egységes feltételrendszerre van szükség a külföldről hazaérkező szakemberek megtartása érdekében, amelyet az alábbi négy pontban foglaltunk össze: 

  1. nemzetközileg is versenyképes bér a hatékonyság javításával – a legtapasztaltabb szakemberek esetében akár a külföldi bérek 70 százaléka
  2. kifogástalan és biztonságos munkavédelmi körülmények – nem csak pandémia idején
  3. tiszta, bejelentett foglalkoztatás az iparágban – mindig, mindenkinek
  4. béren kívüli juttatások (műszakpótlék, teljesítményarányos premizálás, cafeteria, kedvezményes étkeztetés, élet- és balesetbiztosítás stb.)

Továbbra is várjuk a külföldről hazaérkezett és Magyarországon munkát kereső szakemberek jelentkezését az erre a célra létrehozott weboldalunkon.