Átadtuk a Groupama Irodaházat

2015. október 21.

Az Octogon magazinban az Erzsébet Irodaház Hungária körút felőli épületéről írnak, amelyet mintegy tíz hónapig tartó felújítás után a KÉSZ Építő Zrt. adott át szeptemberben a Groupama Biztosító Zrt-nek.

Cikk a KÉSZ Építő Zrt. által felújított Erzsébet Irodaházról az Octogon magazinban.

Az Octogon magazin 2015/6. számában egy többoldalas cikk jelent meg az Erzsébet Irodaház Hungária körút felőli épületéről, amelyet mintegy tíz hónapig tartó felújítás után a KÉSZ Építő Zrt. adott át szeptemberben a Groupama Biztosító Zrt-nek.

Az irodaházban a csupasz vasbetonszerkezet kivételével mindent elbontottak: a teljes belső kialakítást, továbbá a homlokzati nyílászárókat és burkolatot, valamint a lifteket is. Az átépítés során a KÉSZ Építő Zrt. végezte az építőmesteri munkákat, vagyis a vakolást, a hideg- és melegburkolást, a szárazépítészetet, a falazási munkálatokat, a kiegészítő vasbetonszerkezetek és az álmennyezetek kialakítását, emellett a festést, továbbá az erősáramú elektromos szerelést és a gépészeti feladatokat is. A belső kialakítások a válaszfalazással kezdődhettek, a folyosói falak többségét téglából, az irodaterek elválasztását gipszkartonból építették meg – közölte Sáray Zoltán projektigazgató.

Új nyílászárókat szereltek be: a körút felőli oldalra a legmodernebb fényáteresztő, de növelt hanggátlású, háromrétegű üvegezésű ablakok kerültek, amelyek teljesen kizárják a forgalom zaját. A projektigazgató szerint különlegességet jelentett még, hogy a trafó belső szigetelési munkái során 1,5 mm vastagságú fémlemezt használtak, amelynek célja az elektromágneses hatás csökkentése, árnyékolása.

A homlokzat burkolását is a társaság végezte. A körúti homlokzatra kőporcelán kerámia burkolat került, amely visszatükrözi a régi kőkiosztás elemeinek rendszerét. A hátsó oldalon a régi kő raszter architektúrát idéző homlokzat ugyanabból a burkolatból készül, mint a főhomlokzaton, csak ragasztással helyezték fel. Összesen 2800 négyzetméter kőburkolatot használtak fel. A bádogos munkák és a lemezburkolatok készítése mellett a cég feladata volt a külső közművek kiépítése, a térkövezett parkoló létrehozása, valamint a kertészeti munkák elvégzése is. A KÉSZ Építő Zrt. 400 emberrel vett részt a felújításban.

Az épület hűtéséről és fűtéséről gáz helyett hőszivattyú gondoskodik, amely nem használ elektromos rásegítést, és egyúttal előállítja az épület használati meleg vízét is a hőszivattyúk kültéri berendezéseit és a légtechnika gépeit is a lapostetőn helyezték el, ezek látják el a konyhát és az éttermet is. A zöld gondolkodás máshol is visszaköszön: a világítás 98%-át LED lámpák alkotják, megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, és kerékpártárolók is várják az iroda dolgozóit, vendégeit.

Az épülettömb szigorú hangulatát oldja a két házat összekötő, 34 méter hosszúságú híd, amely több lehetőség elvetése után a második emeletek között fut. Érdekessége, hogy a 80 centiméteres szintkülönbséget úgy oldották meg, hogy a híd alja ferde, a teteje pedig vízszintes, ezzel megadva egyedi geometriáját. Egyediségét, könnyed szerkezetét hangsúlyozza az acél tartószerkezetet beborító külső burok, a végighúzódó üvegfalnak köszönhetően pedig kívülről is átlátni a hídon.

A legnagyobb kihívást a meglévő szerkezet kialakítási minőségéből származó pontatlanságok okozták. Az aljzatbeton hullámos volt, ezért a padlót ki kellett egyenlíteni. Emellett szűk volt organizációs terület. A parkolót folyamatosan használták, a területre való bejutás kamionnal nehézkes volt. A parkoló területén az anyag tárolása és az építési konténerek áthelyezése jelentette a fő feladatot – fejtette ki Sáray Zoltán.