Együtt a biztonságos munkavégzésért

2019. július 08.

Kétéves országos munkavédelmi kampány indul a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya szervezésében 2019 júliusában „Fókuszban az építőipar – első a munkavégzés biztonsága” címmel, melyben a KÉSZ Csoport is részt vesz. A kezdeményezés célja, hogy növelje az ágazatban tevékenykedő szakemberek, munkáltatók, munkavállalók munkavédelmi ismereteit, és ezzel javítsa az ágazat biztonságát.

A kezdeményezést a Pénzügyminisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közösen jelentette be. Bodó Sándor, a PM foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy az építőipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amely folyamatosan növekszik. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly 915 munkabaleset történt az építőiparban, ebből 22 halálos kimenetelű volt, 7 pedig súlyos csonkulással végződött. Az építőipar gazdasági súlya, valamint a szektorban bekövetkezett munkabalesetek miatt döntöttek a Fókuszban az építőipar - első a munkavégzés biztonsága című, 2020 végéig tartó kampány elindítása mellett.

A kampány első lépéseként eljuttatják az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók képviselőihez az építőipar munkavédelmi feladatairól, a munkabalesetek megelőzése érdekében készített kiadványokat. 2019-ben elsősorban a tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, 2020-ban azonban már a munkavédelmi ellenőrzések kerülnek előtérbe.

A kezdeményezéshez a KÉSZ Csoport az elsők között csatlakozott. Szalados László, a cégcsoport műszaki vezérigazgató-helyettese, az ÉVOSZ elnökségi tagja a kampány beharangozására szervezett sajtótájékoztatón elmondta, a munkavédelem ügye az ÉVOSZ számára is fontos. Éppen ezért a szakszövetség az építőiparban bekövetkezett munkabalesetek számának csökkentése érdekében már korábban is indított tájékoztató kampányokat. Hozzátette, az építőipari cégstruktúra annyira elaprózódott, hogy számos építkezésen nem megfelelő a munkavédelem színvonala, a kialakult helyzetet pedig tovább árnyalják az ágazattal szemben támasztott mennyiségi és határidős igények is. Pedig a munkavédelmi szabályok betartása az ágazat minden szereplőjének kötelessége.

A KÉSZ Csoport célja, hogy a munkavédelemmel, balesetmentes munkavégzéssel kapcsolatban minél alaposabb ismeretterjesztést végezzen alvállalkozói körében, a munkabalesetek számát pedig lehetőség szerint nullára csökkentse.

Amennyiben Ön vagy vállalata is csatlakozna a kampányhoz, a kiadványokat innen letöltheti, melyek terjesztésével, ismertetésével segíthet a balesetek megelőzésében!

Tegyünk együtt a munkavállalók biztonságáért!