Elkezdődött a Széll Kálmán tér felújítása

2015. január 12.

2015. január 12-én kezdetét vette a budapesti Széll Kálmán tér felújítása. A Kossuth tér, azaz a Nemzet Főtere után ismét a KÉSZ Csoport adhat új arculatot Budapest egyik emblematikus közterületének. A felújításról szóló szerződést 2014. november 24-én írta alá a BKK és a KÉSZ Építő Zrt., illetve a WIS Holding Zrt. képviselője.

A munka területét tekintve kisebb, mint a Kossuth tér rekonstrukciója volt, de bizonyos szempontból bonyolultabb is, hiszen a Széll Kálmán téren a 2016-ig tartó felújítás során folyamatosan biztosítanunk kell majd a közlekedést gépjárművel, tömegközlekedéssel és gyalogosan is egyaránt. A munkálatok során talán ez lesz majd kollégáink egyik legnagyobb megoldandó feladata, hiszen a főváros egyik legforgalmasabb terén naponta 200 ezer ember fordul meg.

Jelenleg a tér rekonstrukciójának előkészítő közterületi munkálatai zajlanak, mely időleges útlezárásokkal jár. A Margit körút irányából a Krisztina körút felé csak két sávon lehet balra kanyarodni, a jobb szélső kanyarodósávot az építkezés miatt nem lehet igénybe venni. A Krisztina körutat keresztező gyalogos-átkelőhely közepére ideiglenes járdaszigetet építünk, ezért a Krisztina körút felé balra kanyarodóknak sávelhúzásra kell számítaniuk.

2015 végéig az összes villamosvágányt felújítjuk, a felesleges, már nem használt síneket pedig elbontjuk. Emiatt a rekonstrukció befejezéséig a teret érintő busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd. Várhatóan egy alkalommal a Széll Kálmán téri metróállomást lezárjuk a felújítása miatt, ekkor néhány napig a szerelvények megállás nélkül haladnak majd át az állomáson.

A 2016-ban befejeződő rekonstrukció során a tér teljes építészeti megújuláson megy keresztül, új köztereket, zöldterületeket, találkozópontokat építünk ki. A teljesen akadálymentessé váló térről eltűnnek a bódék, telefonfülkék, gombák; a jelenlegi látványra csak a metrólejáratnál található legyező alakú épület fog emlékeztetni, de az is a XXI. század igényeinek megfelelően megújul, filigrán üvegstruktúrát kap.

A Széll Kálmán tér nagyon fontos szerepet játszik a főváros életében, hiszen egy komplex és kompakt térről van szó, ahol viszonylag kis helyen minden elérhető. Ez az egyik legfőbb értéke, amit a felújítás során is szem előtt kell tartani. A rekonstrukció eredményeképpen egy modern, magas színvonalú, akadálymentes, élhető közösségi tér jön létre.