Építészek a nemzetközi kapcsolatok javításáért

2015. március 10.

A nemzetközi kapcsolatok javítása érdekében a hétvégén a XII. Nemzetközi Építészkongresszuson új építészeti alapítványt hoztak létre. A cél nemcsak egy új, független, közép-európai építészeti díj létrehozása, hanem a nemzetközi építész szövetségek közötti együttműködések javítása is. A kezdeményezés mellé állt Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a KÉSZ Csoport is.

2008-ban azzal a céllal hozták létre a Visegrádi Négyek építészeti együttműködését, hogy bemutassák azokat a híres villákat és szakrális épületeket, amelyek egy-egy ország közös kulturális gyökereit jelképezik. Az idén immár XII. alkalommal megrendezett Nemzetközi Építészkongresszus után ez a szerveződés az eredeti alapítókkal ugyan, de alapítvány formájában működik tovább. Az új építészeti alapítványt a Visegrádi Négyek alapítói hozták létre azzal a céllal, hogy egy új, független, közép-európai építészeti díjat hozzanak létre, illetve hogy javítsák a nemzetközi építész szövetségek közötti együttműködéseket. A kezdeményezés mellé állt Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a KÉSZ Csoport is.

A Kongresszus másik fő témája Hudec László magyar származású világhírű shanghai-i építész hagyatéka - akiknek alkotásait közös kulturális kinccsé nyilvánították Ázsiában és Európában is -, és rajta keresztül az építészet, mint országokon átívelő kulturális kapcsolatteremtő platform bemutatása volt. A résztvevők olyan kiállításokat is megtekintettek, ahol Hudec László épületein keresztül mutatták be a Visegrádi Négyek építészete és az ázsiai architektúra hasonlóságait is.