Felhőalapú technológiát fejleszt acélszerkezetek tervezésére a KÉSZ

2020. január 02.

STEELSpace - Integrált tervezési tér a hatékony acélszerkezeti építészetért projektnévvel az acélszerkezeti koncepcionális és részletes tervezés területén indított K+F programot a KÉSZ Holding Zrt. A program célkitűzése egy felhő alapú acélszerkezeti tervezést támogató szolgáltatás kifejlesztése volt. A STEELSpace a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs projekt.

A digitalizáció világában mára már a mérnöki szerkezetek (csarnokok, stadionok, hidak, stb.) tervezését támogató eszközök (szoftverek, adatbázisok, szabványok, stb.) fejlesztői törekednek az eszközök és a résztvevő tervezők integrációjára, a komponensek szinergiájára. Ennek egyik markáns megjelenési formája az épületinformációs modellezési szabvány (BIM), ami a kormányzati fejlesztési szerződések területén új előírásként jelenhet meg.

A STEELSpace egy a felhő alapú technológiára épülő mérnöki tervező szolgáltatás, amely a BIM elvet ülteti át az acélszerkezeti méretezés szintjére. A rendszer egy szabványosított adatmodell révén nyitott bármely méretező és konstrukciós szoftver modellje felé. Az acélszerkezetek tervezésében kiemelt szerepe van a globális stabilitási ellenállás ellenőrzésének. A kutatás-fejlesztés vezető kutatói aktív szerepet játszanak a téma nemzetközi szervezeteiben (ECCS TC8 Stability; CEN/TC 250/SC 3/WG 1), a témában elismert alapkutatási eredményekkel rendelkeznek, amelyek továbbfejlesztve beépítésre kerülnek a tervezési technológiába.

A szolgáltatás a regisztrált és jogosult felhasználók számára lehetővé teszi acélszerkezetek parametrikus modelljének és eredményeinek online 3D multiplatform megjelenítését, egyedi szerkezeti analízis és méretezési eljárások futtatását és kiértékelését. A STEELSpace projektet 2018 év elején indította el a kedvezményezett KÉSZ Holding Zrt. A STEELSpace a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból megvalósult kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeként 51,51%-os támogatásban részesült, melynek mértéke: 96 107 111 HUF. A fejlesztés az előzetes terveknek megfelelően 2019 év végén sikeresen befejeződött.

A fejlesztés eredményeként kifejlesztésre kerülő programról hamarosan további információ érhető el.

Sajtóközlemény innen letölthető