Két hónappal hamarabb végez a KÉSZ a ferihegyi fejlesztéssel

2018. június 14.

A nyolcmilliárdos beruházásban új utasmóló épül, 5-6 millió fővel növelve az utasforgalmi kapacitást.

A tervezettnél két hónappal korábban, augusztus 1-jén átadhatja a budapesti repülőtér 2B terminálján épülő új utasmólót a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. A projekt állásáról Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki központjának igazgatója számolt be egy sajtóbejáráson.

Az igazgató elmondta, az új létesítmény építését a kedvező téli időjárás gyorsította fel. Az építményt már a nyári szezon utolsó időszakában átadják az forgalomnak a budapesti új hosszú távú járatok miatt.

Tíz új utashíd és 27 új beszállókapu

A projektről legutóbb egy hónapja írtunk, amikor tizenkét gépész hallgató kapott lehetőséget arra, hogy körbejárhassa a munkaterületet, és megismerje a részleteket a KÉSZ szakértői segítségével.

A Budapest Airport saját finanszírozású beruházása több mint tízezer négyzetméterrel növeli meg a nem-schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét.

A háromszintes móló a légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását és útlevél-ellenőrzését teszi lehetővé, mintegy 5-6 millió fővel növekedik a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitása.

A 220 méter hosszú területen tíz új utashíd és 27 új beszállókapu jön létre, a móló kiszolgálja a légitársaságok különféle beszállítási igényeit is.

A felújítás is gyorsabban halad a tervezettnél

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos BUD 2020 elnevezésű, 2020 végéig megvalósuló repülőtér-fejlesztési tervének.

Az utasmóló mintegy 8 milliárd forintos fejlesztése a móló épületén kívül az egyik, repülőgépek által használt gurulóút meghosszabbítását is magában foglalja. Ezzel párhuzamosan zajlik az 1-es futópálya felújítása is. Az igazgató szerint ott 15 nappal a tervezett befejezési határidő előtt járnak, a pályát június végén adhatják vissza a repülőgép-forgalomnak.