Ki lett a Fény Mestere?

2018. március 29.

Kiosztották A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai nívódíjakat

Március 28-án átadták A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai nívódíjakat. A 2015-ben alapított, a világítási kultúra fejlődését támogató és arra a szakmai körök figyelmét irányító díjjal a szakma figyelmét kívánják felhívni olyan szakemberek munkásságára, akik világítástervezési tevékenységükkel hozzájárultak a hazai világítási kultúra fejlődéséhez. Idén a különdíjat a Provim Kft. ajánlotta fel.

A nívódíj jelentősége

A Lisys-Project Kft. idén újra díjazta a világítás területén jövőbe tekintő megoldásokat. A kitüntetés célja, hogy felhívják a figyelmet olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők és más, a kapcsolódó területeken alkotó szakemberek munkásságára, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a hazai világítási kultúra fejlődéséhez és ezzel a világítástervezés ügyét előmozdították. A fődíjat a Mátrai Erik nyerte el fényoszlopaival.

A különdíj

Idén a különdíjat érdemlő pályamunkát a PROVIM Kft., a KÉSZ Csoport villamosipari stratégiai partnere választotta ki és díjazta. A nyereményt Tóth Lajos, a cég ügyvezetője adta át a „Barnamezős kincs: A Wittenbergi Armatúra” című pályázatot benyújtó Arteria Industrialnak. A díj odaítélésében a KÉSZ Csoport értékei és hitvallása tükröződik vissza, a hosszú távú fenntarthatóság, az innováció és a folyamatos értékteremtés.

A különdíjas projekt

Szabó Sára és Szabó Ákos projektjének lényege a bontásra ítélt, korábban ipari vagy katonai célokra használt épületekben található világítótestek újrahasznosítása. A barnamezős területek jelenleg elhagyott és szennyezett övezetek, a rajtuk található építmények bontásra ítéltek. A nemzeti vagyon részét képező objektumok és a bennük található világítótestek is értéket képviselnek. Az ötletgazdák célja, hogy ezeket a tárgyakat megmentsék, és továbbörökítsék a múltat. Legfőbb törekvésük tehát az értékteremtés, a múlt tiszteletének ötvözése az innovációval, a kreativitással. Számukra, ahogy a KÉSZ Csoport számára is, a legnagyobb érték az ember és az emberi munka. A wittenbergi lámpát robbanásbiztos kivitelezése miatt számos magyar üzemben használták. A projekt keretében a lámpatesteket elektronikailag 100%-osan modernizálják, felkészítik a lakossági felhasználásra, így az egyedi, ipari armatúrák új életet kaphatnak.

Kisfilmjük: