Országos kampányt indít a KÉSZ a szakemberek Magyarországon tartására

2020. május 05.

A külföldről hazatért építőipari szakembereket szólítja meg #maradjitthon üzenetével vezető szerepére építve a KÉSZ Csoport. Vida Tamás vezérigazgató szerint az iparág nagyobb szereplőinek most ez az egyik legfontosabb feladata, hogy a külföldről Magyarországra visszajött szakembereket itt is tartsák. A gazdaság újraindításában fontos szerepük lesz a nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő magyar szakembereknek.

Az építőiparnak segít a partnerágazatok támogatása is

A magyar építőiparban meghatározó szerepkört betöltő KÉSZ Csoport helyesli a rendkívüli helyzet kezelésének gazdaságpolitikáját. Elegendő lehet az építőiparnak szánt állami támogatás, hiszen a partner ágazatok támogatása is ugyan olyan fontos most az iparág szempontjából – ők is beruházók az állam mellett. Ezzel szinten lehet tartani azoknak a vállalatoknak a stabilitását, akik képesek és tudnak dolgozni, és eddig is részt vettek az ország építésében.

Az ágazatnak a maga módján kell most segítenie az ország építését és a gazdaság újraindítását, amelynek fontos pillérei lesznek a külföldről hazaérkezett szakemberek. „Az elmúlt hetekben látszik, hogy ahogy világszerte, hazánkban is jól működik a #maradjotthon kampány, amit a KÉSZ Csoport is támogat, hiszen több mint 500 irodai dolgozónk végzi munkáját home office-ból a járvány hazai megjelenése óta. Emellett, viszont hasonlóan fontosnak érezzük a #maradjitthon üzenetet is, hiszen akik most hazaérkeztek a járvány miatt, most a hazájukban, a családjuk mellett vannak a legnagyobb biztonságban. Nekik szeretnénk most bebizonyítani, hogy ezen nem kell feltétlenül változtatniuk, itthon is hatalmas szükség van rájuk, és akár a KÉSZ Csoportnál is megtalálhatják számításaikat a fizikai vagy szellemi szakemberek is. Most nem halat, hálót kell osztani, és ez minden szinten igaz. Mi, nagyvállalati szinten is akkor tudunk tovább dolgozni, ha a kompetenciánknak megfelelő feladatokat kapjuk, és ugyanezt a felelősséget hordozzuk mi is.” – nyilatkozta Vida Tamás.

Iparági adatok szerint 2008 óta az elmúlt években mintegy 30 ezer építőipari szakmunkás és mérnök helyezkedett el külföldön - döntően Nyugat-Európában, és a becslések szerint ennek 15-20% százaléka jött haza a járványhelyzet miatt.

120 projekt, stabil jövő

A KÉSZ Csoport külföldön és itthon jelenleg közel 120 projekten dolgozik egyszerre. Ebből a járványhelyzet óta 6-ot kellett leállítani, az idei várt 200 milliárdos árbevétel az előzetes kalkulációk szerint 20-30 százalékkal csökkenhet.

A válsághelyzet ellenére is stabil magyar vállalatcsoportnál az utóbbi időszakban több prevenciós intézkedést is bevezettek, például vezetői hozzájárulásként kockázati válságalapot hoztak létre és a „boldogulási alapbért” vezetnek be.

Forrás: magyarepitok.hu