Épül az ország legnagyobb aquaparkja

September 11, 2015

Románia legnagyobb vízi wellness parkját építi a KÉSZ Nagyváradon

A romániai Bihari Napló című újságban jelent meg egy egész oldalas cikk arról az épülő nagyváradi létesítményről, melynek kivitelezője a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Románia eddigi legnagyobb wellness központjában olyan különlegességek is helyet kapnak, mint például a törökfürdő, vagy az olimpiai méretű műugró medence. A létesítményben összesen hét medence és tíz csúszda lesz, ez utóbbiakból négy beltéri és hat kültéri, a csúszdák össz hossza mintegy egy kilométer lesz. Mindemellett négy sportpálya, két röplabdapálya, egy multifunkcionális sportpálya, két pingpongasztal, hét csocsóasztal várja majd a szórakozni vágyókat. A létesítmény mellett épülő parkoló 311 férőhelyes lesz. Az aquapark kivitelezési határideje 2015 decembere.

Látványosan haladnak a munkálatok a nagyváradi városi strand helyén épülő aquapark építkezési telepén. Ebben Lovas Sándor, az aquaparkot kivitelező Kész Építő es Szerelő Zrt. főmérnöke elmondta, hogy jelenleg közel százötven munkás dolgozik a helyszínen, de októberre a létszám minden bizonnyal eléri majd a négyszázat is. A munkálatokat 15 jól képzett, tapasztalt mérnök szervezi, vezeti es ellenőrzi. A főmérnök hangsúlyozta: a munkálatokkal jól haladnak. „Augusztus 24-én kellene befejezzük a főépület szerkezeti munkálatait, ehelyett szeptember 1-je környékén fejezzük be. A szerkezeti munkák befejezése után rögtön következik a fa tartószerkezet szerelése, a homlokzat, illetve a burkolatok kialakítása, valamint a belsőépítész munkák" - fogalmazott Lovas Sándor. A szakember kérdésünkre válaszolva ki- fejtette: építészeti szempontból a főépület fa tetőszerkezetének az építése jelenti a legnagyobb kihívást, ez egy komplex feladat lesz, csakúgy, mint a több,  íves falú medence megépítése. Hozzátette, hogy a létesítmény leglátványosabb része az íves ragasztott fatartó szerkezetű kupola, melynek a héjazata háromrétegű ETFE fóliával lesz megoldva, amely premiernek számit Romániában, majd elmondta: „amikor elkészül, a nagyváradi aquapark romániai viszonylatban a legnagyobb ilyen típusú létesítmény lesz, hiszen hét medencét és egy kilométernyi össz hosszúságú csúszdákat foglal majd magában".

Zöldövezetek

Az aquapark fontos részét képezik a napozásra alkalmas területek. Ebben a vonatkozásban Lovas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a mintegy hét hektáros területen 3,2 hektár lesz a beépített terület, a többi zöldövezet, illetve napozásra alkalmas terület lesz. Elmondta, hogy építenek egy tizenkétezer négyzetméteres parkolót, mert egy ekkora létesítménynek kell biztosítani a befogadó képességet, a főépület alap- területe négyezer négyzetméter, a többi építmény alapterülete összesen mintegy hatezer négyzetméter lesz, emellett a közlekedő es tűzvédelmi útvonalak összterülete ötezer négyzetméter lesz, es ugyancsak ötezer négyzetmétert tesz majd ki a medencék körüli terek kialakítása. „A sajtóban megjelent az, hogy sok fát kivágtunk, de egy ilyen munkálat ezzel jár, ugyan- akkor négyszer-ötször annyi fát fogunk visszaültetni az aquapark területen" - húzta alá Lovas Sándor.

Munkálatok

Az aquapark különböző épületei különböző kivitelezési stádiumban vannak, de már mindegyik létesítmény építését megkezdték. Az építőtelep bejáratától elindulva, a bejárattal szemben épül a lerakat, itt tárolják majd a vízkezelésre használt anyagokat, a lerakat mögött épül egy szabadtéri gyermek- es felnőtt medence, valamint a kör alakú hullámmedence. Az építkezési terület közepén épül az impozáns főépület, ahol jelenleg az ötven méter átmérőjű kupolát tartó szerkezetet vasalják. „Az ekkora nyitású kupola sem hétköznapi! Pl. Isztambulban a Hagia Sophia kupolája, amely VI. századi római mérnököknek mestermunkája, „csak" 31 m átmérőjű, de ezzel a mérettel is több mint 1000 éven keresztül a világ legnagyobb fedett területépülete volt" - tette hozzá Lovas Sándor.

 A főépületben medencék, törökfürdő, adminisztratív terület, szaunák, öltözők, es étterem is helyet kap majd, ugyanakkor lesz egy olyan medence, amelyiknek az egyik része szabadtéren, a másik része pedig a főépületben lesz. A kültéri medencék is épülnek már: az olimpiai méretű műugró medence ugrótalapzata már elkészült, és a közvetlenül mellette lévő olimpiai úszómedencét is kialakították, itt már a csempézést készítik elő.

A hullámmedencénél is gőzerővel folyik a munka. Mindemellett épül az a medence is, amelybe a csúszdák érkeznek majd. Épül továbbá két étterem is, melyek tetejét füvesítik, zöldtetős lesz, így a Körös felől nézve a két étterem két dombnak fog tűnni.