A Greenergy is a KÉSZ Csoport része lett

2020. szeptember 18.

Energetikai céget vásárolt az ország egyik legjelentősebb építőipari szereplője

Újabb tagvállalattal, és egyben új üzleti területtel is bővítette portfólióját a KÉSZ Csoport. A Greenergy akvizíciójával az ország egyik legjelentősebb építőipari szereplője az energetika területére is belép, és tevékenységi körének ezentúl részét képezi a megújuló energiatermelés és a virtuális erőművek szabályozása is.

A Greenergy alaptevékenysége a gázmotorokkal történő kapcsolt villamos- és hőenergia termelésre épül. A technológia segítségével a villamosenergia-termelés közben keletkező hő nagyrésze, akár 90%-a is hasznosítható, így maximalizálható a hatékonyság. A cég a megtermelt energiát közvetlenül értékesíti a távhőszolgáltatóknak, közintézményeknek vagy akár ipari létesítményeknek. A társaság megújuló energiatermeléssel is foglalkozik, szélerőművet üzemeltet, valamint karbantartó tevékenységet is végez az általa felügyelt eszközökön. A cég alapításától kezdve elkötelezett a tiszta technológiák, a fejlődő piacok és a fenntartható környezet iránt, és nem lesz ez másként a KÉSZ Csoport irányítása alatt sem, továbbra is fókuszba helyezik a környezetvédelmet és a zöldenergiát, a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

Ezen felül a Greenergy saját kereskedő céget és virtuális erőmű rendszert is létrehozott, mely képes arra, hogy több, decentralizáltan elhelyezkedő kiserőművet összefogjon és irányítson, és együttesen elérje azt a „kritikus méretet”, mellyel képes sikeresen részt venni az Európában egyedülálló kogenerációs erőművekkel történő rendszerszabályozásban, melyben csak a magyarországi erőművek működnek közre. A Greenergy virtuális erőmű szabályozási kapacitását tekintve a három legmeghatározóbb hazai társaság egyike.

„A Greenergy több ponton is kapcsolódik a KÉSZ Csoport tagvállalatainak tevékenységéhez. Azon túl, hogy a saját beruházásaink esetében megújuló energiát tudunk használni, ezek a megoldások a partnereink fenntarthatóságát és üzleti versenyképességét is segítik majd.” – mondta el Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

Az akvizíciót követően az energiatermelő vállalkozás szorosan együttműködhet a KÉSZ Csoport tagvállalataival, kiemelten az ipari technológiákra specializálódott MATECH Kft.-vel, valamint a villamosipari fővállalkozóként tevékenykedő Provim Kft.-vel. A tagvállalatok mind szorosabb együttműködésének köszönhetően – az új terület bevonásával – várhatóan még magasabb szintű és tartalmában is bővebb szolgáltatást tud majd nyújtani megrendelői számára a cégcsoport.

A Greenergy energiatermelő cégcsoport elkötelezett a tiszta technológiák, fejlődő piacok és a fenntartható környezet iránt. Alaptevékenysége a kapcsolt villamos- és hőenergia termelésre épül. Tulajdonában 20 darab CHP típusú gázmotoros kiserőmű található, melyek az országban elszórtan működnek, főként kórházak, gyárak, és egyéb közintézmények fűtését és hűtését biztosítják. Rendelkeznek továbbá megújuló energiaforrásokkal is, egy Vestas V90 típusú szélerőművel, illetve három faapríték tüzelésű kazánt üzemeltetnek.

A Greenergy portfóliójába természetesen nem csak kiserőművek tartoznak, hanem olyan társaságok is, melyek biztosítják ezen erőművek működését.

További információ: greenergy.hu