A KÉSZ Csoport Szerb Köztársaságban történő gazdasági tevékenységének fejlesztése

2020. október 20.

Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt.
Pályázat megnevezése: Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás
Projekt címe: KÉSZ Csoport Szerb Köztársaságban történő gazdasági tevékenységének fejlesztése  
Szerződött támogatás összege:
149.886.563 FT
Projekt tartalmának bemutatása:

A KÉSZ Csoport hazánk egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja. Sikeres nemzetközi terjeszkedése, piaci függetlensége és ágazatformáló szerepe kiemeli a hazai versenytársak köréből. A KÉSZ Csoport a kelet-közép-európai régió egyik meghatározó vállalatává kíván válni, és magyar cégcsoportként egyre jelentősebb nemzetközi sikereket elérni. Az exportpiacokon elért eddigi eredményei alapján elsők között vehet részt a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kezdeményezett Kiemelt Exportőr Partnerségi Programban.

A kitűzött nemzetközi célok elérésében kiemelt szerep jut a Nyugat-Balkán térségre, ahol a szerbiai leányvállalat révén már több éve jelen van a KÉSZ Csoport.

Annak érdekében, hogy a KÉSZ Csoport a jelenlegi környezetben kínálkozó lehetőségeket meg tudja szerezni a szerb leányvállalatának a K.E.SZ. INTERNATIONAL D.o.o. (továbbiakban: KÉSZ Szerbia) komplex fejlesztését tervezi. A projekt keretében egyrészt a KÉSZ Szerbia mérnöki kapacitásának fejlesztését tervezi minőségi és mennyiségi szempontból, valamint új szolgáltatásként acélszerkezet szerelés tevékenységet alakít ki.

A mérnöki szolgáltatások tervén cél egy olyan tervezői környezet megteremtése, amely alkalmas a BIM alapú munkavégzésre. A projekt keretében megfelelő célszoftverek és hardver eszközök kerülnek beszerzésre, melyek a kapacitásbővítés mellett új adaptív innovációt tartalmaznak.  

Másrészt a projekt keretében új szolgáltatásként acélszerkezet szerelés kerül kialakításra. A beruházás keretében egy új szerelőcsapat kerül kialakítása, mely munkához nélkülözhetetlen eszközök kerülnek beszerzésre, mint például ollós emelőkosár, teleszkópos rakodó és más gépek. A beszerzett eszközöknek, illetve a használatukra felvételre kerülő szerelőcsapatnak eredményeként a KÉSZ Szerbia képes lesz csarnokok, gyárépületek és irodaházak kivitelezésére is.