Bokrétaünnepség a repülőtéren

2017. november 20.

Már a tetőszintnél tart az új utasmóló

Alig kilenc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése. Az ebből az alkalomból megrendezett bokrétaavató ünnepségen az építkezést megrendelő és finanszírozó Budapest Airport, illetve a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. bejelentette, hogy az utasmóló 2018 második felére készül el teljes egészében.

2017 márciusában kezdték meg az új utasmóló, a Pier B építését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport teljes mértékben saját finanszírozású beruházása több mint tízezer négyzetméterrel növeli meg a nem-Schengeni 2B Terminál utasforgalmát: a 220 méter hosszú területen 10 új utashídnak és az építészeti megoldásoknak köszönhetően összesen 27 különféle beszállítási lehetőségre nyílik lehetőség - igazodva a különféle légitársasági igényekhez (közvetlen, buszos és gyalogos beszállítás).

A 2B terminálhoz csatlakozó, a SkyCourt és a 2B terminál építészeti arculatával harmonizáló utasmóló egyszerre akár tíz keskenytörzsű gép (Boeing B737 és Airbus A320 gépcsalád), vagy három szélestörzsű (pl. Boeing B777 és Airbus A330) és négy keskenytörzsű repülőgép egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas. Az új utasmoló a becslések szerint mintegy 5-6 millió fővel növeli meg a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitását.

A Budapest Airport és a KÉSZ Építő Zrt. közös bokrétaavató ünnepségén Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója elmondta: nagyon örülünk annak, hogy sikerült tartani az előzetes ütemtervben meghatározott építési határidőt, így az őszi-téli időjárási viszonyok között is folytatódhatnak a munkálatok – immár a fedett tető alatt. Fontos, hogy továbbra is a tervezett tempóban, a határidőket betartva folytatódjon az építkezés, mert 2018 harmadik negyedévétől a Pier B utasmólónak már ki kell szolgálnia az új tengerentúli járatok utasait is, például a LOT new yorki és chicagói, vagy az American Airlines philadelphiai útvonalán.

Szalados László a KÉSZ Csoport Country Managere elmondta: "Nemcsak öröm, hanem büszkeség is, hogy a Budapest Airport és a KÉSZ Csoport az impozáns Sky Court épületet követően tovább építi Magyarország légi kapuját. A kivitelezés az ütemterv szerint halad, szinte percről percre emelkedik ki az új utas móló a repülőtér területén."

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos (mintegy 160 millió eurós) BUD 2020 elnevezésű repülőtér fejlesztési tervének, melyet a repülőtér üzemeltetője teljes egészében saját finanszírozásból valósít meg 2020 végéig.