Innováció nélkül nem fejlődik az építőipar

2015. május 07.

Vége a lejtmenetnek, és bár elkezdődött a növekedés az építőiparban, a bázis meglehetősen alacsony volt, így van még hova fejlődni. Ez a fejlődés azonban tudás és innováció nélkül nem lesz kielégítő - így lehet összefoglalni azokat a válaszokat, amelyeket a Mi a helyzet az építőiparral? című előadásában Pintyőke Marcell, a  KÉSZ Holding Zrt. kommunikációs igazgatója taglalt a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján.

Pintyőke Marcell beszélt arról is, hogy mit lehet tanulni a nyugat-európai jó gyakorlatokból. Egészen 2008-ig kiegyensúlyozott volt az építőipari piac Európában, kivéve Németországot, ami ebből a szempontból is megszenvedte az egyesítést - idézte fel a szakember. A válság miatt mindenhol elindult a lejtmenet, azonban ennek most már vége - vélte.

A visegrádi országok építőipari piacai nagyjából együtt mozogtak az utóbbi időben, itt Szlovákia és Lengyelország jelentett kivételt - előbbinek az uniós csatlakozást sikerült jól meglovagolnia, utóbbinak pedig a futball-Európa-bajnokság jelentett nagy lehetőséget.Összességében mindenhol törést okozott a válság, de a közvetlen kiváltó okok minden országban különbözők voltak. Bár az építőipart a gazdaság egyik húzóágazatának tekintik, hazánkban az ezredforduló óta nagyjából a GDP 4 százalékát adja a szegmens, azonban jelentkeznek indirekt hatások is, ezek révén nagyobb a súlya az ágazatnak. A szektor munkaerőhelyzetéről szólva Pintyőke Marcell elmondta: 2013-ban 250 ezer volt a legálisan foglalkoztatottak száma, de továbbra is megoldandó feladat maradt a feketefoglalkoztatás felszámolása. Összességében 2005 óta 40 százalékkal zsugorodott az építőipari piac, egyben jelentős változásokon ment át. Ezek közül a mostani időszakra a legjellemzőbb az, hogy kevesebb a beruházás az ipari szegmensben, de a vonatkozó uniós pályázatok révén számos közlekedési és infrastrukturális fejlesztés kezdődött vagy fejeződött be az utóbbi időben. A most tapasztalható fellendülés okai tehát részben az uniós forrásokból megvalósított fejlesztések, részben pedig az állami megrendelések.

A KÉSZ Holding 2013-ban 7,72 milliárd forinttal járult hozzá a hazai GDP-hez - derül ki a közelmúltban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által elkészített úgynevezett gazdaságilábnyom-kutatásból.A legutolsó elérhető adatokból kiderül, hogy a növekedés valóban elindult, de egy nagyon alacsony bázisról, ami azt jelenti, hogy a szektor még mindig elmarad attól a növekedési rátától, amit a válság előtti években tudott produkálni. A kilátások kedvezőek, de az, hogy viszonylag lassú ez a növekedés, részben annak köszönhető, hogy kutatás-fejlesztés és innováció területén nagyon le van maradva a szegmens.

- Innováció nélkül nem jut előbbre az építőipar - fogalmazott Pintyőke Marcell, aki szerint az egyik legnagyobb kihívás a piaci szereplők számára az innováció beépítése a gyakorlatukba. Tudás, tudás, tudás - fogalmazta át a szegmens korábbi mottóját (lokáció, lokáció, lokáció) a szakember. A tudásra mindig igény lesz, ez a legnagyobb érték egy vállalatnál. A KÉSZ Holding ezért tudáscentrumokba rendezte tevékenységét, hogy így a lehető leghatékonyabban tudjon működni a piacon.

- A válság évei alatt a legtöbb cég a túlélésért küzdött, most viszont itt az ideje annak, hogy az innovációval is foglalkozzanak, mert enélkül nem érhető el fejlődés - mondta Pintyőke, hozzátéve, hogy a KÉSZ Holding ennek érdekében megfogalmazott szinergia-iránytűjének négy pillére a tudás, az innováció, a nyíltság és az elkötelezettség. - Mind a négy irányba el kell indulni, egyszerre kell haladni - összegezte a kommunikációs vezető.

Forrás: Napi Gazdaság