Lerakták a szlovákiai Kenyhec és Abaújvár közti új Hernád-híd alapkövét

2015. május 27.

A szlovákiai Kenyhecben pénteken ünnepélyes keretek között lerakták a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló új Hernád-híd alapkövét, amely a települést összeköti a határ másik oldalán lévő Abaújvárral.

A híd, amely új magyar-szlovák határátkelőként szolgál majd, a tervek szerint idén októberre készül el. A Hernád-hidat, az Európai Unió támogatásával, Magyarország és Szlovákia történelmének legnagyobb közös fejlesztési programjának keretében építjük. A program 11 új út, 7 híd és 2 új kompkapcsolat létrehozása által 2020-ra megduplázza a két ország közötti átkelési lehetőségek számát.

HernádA 72 méter hosszú vasbeton szerkezetű híd a második világháború során megsemmisült eredeti fahidat helyettesíti majd, és így több mint hét évtized után ismét közvetlen kapcsolatot létesít a két település között. A kétirányú gépkocsi-, kerékpár- és gyalogosforgalom lebonyolítására tervezett hídhoz mindkét oldalon új bekötőutak is készülnek.

"Eddig, ha át akartunk jutni a folyó túloldalára, a legközelebbi hídon át több mint 22 kilométert kellett megtennünk, holott a két település között csak négy és fél kilométer a távolság" - emlékeztetett az ünnepélyes átadón Sivák Tamás, Abaújvár polgármestere. Hozzátette: a közvetlen közúti kapcsolat létrehozása egyéb pozitív hozadékai mellett jelentős eséllyel elősegíti majd az idegenforgalom fejlődését is.

Konkoly József, a szlovákiai Kenyhec polgármestere méltatta, hogy az infrastrukturális fejlesztés ismét összekapcsolja az egy régióba tartozó községeket. "Korábban évtizedekig volt itt híd, az, hogy ismét lesz, az jó körülményeket teremt a két település és a határ menti térségek együttműködéséhez" - mondta Konkoly, utalva a kenyheci ipari park közelségére és az abból adódó lehetőségekre.

„Egy új híd mindig kiemelt jelentőséggel bír egy adott régió életében, hiszen egy rövidebb, gyorsabb, egyszerűbb út számtalan gazdasági előnnyel jár. A Hernád híd esetében azonban ennél sokkal többről van szó. Nemcsak két partot, hanem két országot, két kultúrát kötünk össze, erősítve ezzel az összetartozást Európán belül” – hangsúlyozta Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója. „Az elmúlt években megépítettük a nemzet repülőterét, a nemzet főterét, most pedig egy nemzetek közötti híd alapkövét tehetjük le. Ez nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is.”