Új hegesztőcsarnokot adtunk át Szegeden

2016. április 13.

Új hegesztőcsarnokot adtunk át a mai napon Szegeden, a Nagyfa-Alföld Kft. telephelyén. Az üzemben fogvatartottakat foglalkoztatnak majd, akiknek lehetőségük nyílik büntetésük letöltése során hegesztőként dolgozni, illetve a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában kitanulni a hegesztő szakmát. Mindez nagyban hozzájárul a társadalomba történő reintegrálásukhoz a szabadulásuk után.

Az új csarnokban huszonkét elítélt kap majd lehetőséget arra, hogy hegesztőként dolgozzon, illetve kitanulja a hegesztő szakmát. Tízen fémből készült korlátokat és lépcsőket hegesztenek, tizenkét elítélt pedig a  KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában a hegesztőszakmát tanulja a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésében. A programba azokat az elítélteket válogatta a Szegedi Fegyház és Börtön és a Nagyfa-Alföld Kft. szakmai munkacsoportja, akik egészségügyileg alkalmasak, együttműködő, normakövető magaviseletűek és alacsony biztonsági kockázatot jelent a foglalkoztatásuk.

A szalagátvágással egybekötött ünnepélyes átadóünnepségen Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A KÉSZ Csoport hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a büntetés-végrehajtással, hiszen mi terveztük, építettük és üzemeltetjük a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet, valamint nagy szerepet vállalunk az elítéltek foglalkoztatásában. Emellett a KÉSZ Csoport fokozott figyelmet és energiát fordít a szakképzésre, a munkahelyteremtésre, illetve a fogvatartottak társadalomba történő reintegrálására. A hazai munkaerőpiacon nagyon kevés a fémipari szakmákban jártas szakember, a jelen kezdeményezés nagyban hozzájárulhat a hiány csökkentéséhez.”

Katona Tibor bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese megköszönte a közreműködőknek az üzem kialakításában nyújtott segítséget „hiszen egy biztos szakmával szabaduló fogvatartott hamarabb visszatalál a munka világába. Hozzátette, hogy társaságuk folyamatosan keresi a lehetőséget a külső vállalkozásokkal való együttműködésre. A most átadott hegesztőüzembe a Szegedi Fegyház és Börtön III. objektumából, Nagyfáról érkező elítéltek dolgoznak majd. Mire ők szabadulnak, az oktatásnak köszönhetően a helyükbe tudnak állni a frissen képzett hegesztő szakmunkások.”